Atracția patologică față de substanțe psihoactive (SPA) este foarte des determinată de factori genetici. O descifrare detaliată a ADN-ului cu determinarea unor mutații concrete va permite cunoașterea la timp a existenței unor probleme și luarea de măsuri pentru prevenirea acestora.

Генетический тест определяет риск зависимости от психоактивных веществ фото

Cum influențează ADN-ul uman dependența de SPA?

Substanțele psihoactive sunt narcoticele, alcoolul și nicotina. După origine SPA se împart în vegetale, semisintetice și sintetice, fiecare din ele având o acțiune diferită asupra organismului. Unele din ele se pot utiliza în scopuri medicale (codeină, morfină, efedrină), celelalte fiind fie legale (atropină, cofeină, miristicină, muscimol, nicotină, teofilină, tuion și eugenol), fie interzise prin lege (cocaină, mescalină, catinon, psilocibină).

Absolut toate procesele care au loc în organismul uman sunt controlate de gene, de aceea orice mutații ale acestora sunt capabile să perturbe cu ușurință la nivel celular funcționarea normală a organelor și sistemelor interne. Dacă drept rezultat al testului genetic se descoperă defecte în genele CYP2A6, CHRNA5, COMT și BDNF, probabilitatea de apariție a dependenței de nicotină este foarte ridicată. La persoanele cu mutația genei COMT gradul de severitate al psihozei la consumul de canabis (marihuana) va fi mai scăzut. Iar polimorfismul genei GRIN2A este un semn clar al posibilității alcoolismului, în timp ce consumul de cocaină și canabis vor avea o influență slabă asupra impulsivității comportamentale.

Cunoașterea predispoziției pentru dependența de alcool, nicotină sau droguri este necesară tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate. Testul genetic permite obținerea de informații sigure referitor la polimorfismul unor gene care influențează factorul ereditar, ceea ce la rândul său determină predispoziția pentru abuzul de substanțe psihoactive.

Исследование генома помогает предотвратить зависимость картинка

Cum poate preîntâmpina testul genetic dependența?

Substanțele care produc dependență în Anumite circumstanțe sunt foarte multe. Pe lista celor mai răspândite se află canabisul, amfetaminele, metamfetaminele, LSD, extasy, cocaina, nicotina, halucinogenele, somniferele și sedativele. Fiecare persoană reacționează diferit la consumul de substanțe psihoactive. Acest lucru este legat de viteza diferită a metabolismului și de sensibilitatea individuală, la unii oameni efectul instalându-se aproape imediat în urma unei doze mici de substanță psihotropă, iar la alții organismul putând fi tolerant, nemaisimțindu-se efectul consumului.

Efectuarea în timp util a testului genetic va ajuta la cunoașterea predispoziției individuale pentru nevoia patologică de consum de SPA. Aceasta va permite acordarea unei atenții corespunzătoare sănătății, evitând posibile consecințe negative. Cunoașterea predispoziției pentru dependența de substanțe psihoactive este primul pas către prevenirea problemelor medico-sociale. Datele obținute urmare testului ADN sunt introduse în pașaportul genetic personal și pot fi utilizate pe parcursul întregii vieți.