Blog - Poate fi determinată originea persoanei după ADN și de ce este nevoie de ea?
Modelul ideal al unei familiieste cel în care doi oameni se reunesc pentru continuarea genealogiei. Însă nu întotdeauna această schema funcționează, cursul normal putând fi perturbat de evenimente precum decesul unuia din părinți, divorț, mutarea într-o altă țară, chiar pe un alt continent.
Testul genetic permite aflarea multor aspecte privind originea proprie, inclusiv identificarea unor rude, stabilirea naționalității și locul de domiciliu al strămoșilor.
Ce metode de determinare a originii se utilizează în genetică?
Genealogia ADN este o direcție nouă, apărută la intersecția dintre genetica populației, istoriei și etnografiei. Ea permite nu numai obținerea de informații reale despre trecutul persoanei, ci oferă și cheia pentru o planificare corectă a viitorului. Rezultatul final al testului este determinarea genotipului haloid (setul de cromozomi care este asemănător la reprezentanții unui grup etnic anume). Pentru a afla originea unei persoane se utilizează trei tipuri principale de analize:
- Cercetarea ADN-ului autosomal, care permite identificarea componenței etnice a persoanei și evidențierea grupului haloid pe parcursul ultimilor 1000 de ani (materialul pentru test sunt cromozomii nonsexuali ai bărbaților și femeilor);
- Cercetarea ADN-ului mitocondrial, pentru determinarea grupului haloid matern (urmărirea genealogiei pe linie maternă)
- AND-ul Y, care permite determinarea rutelor de migrație ale strămoșilor e linie paternă, însă acești markeri există numai la bărbați, de aceea acest test nu este util femeilor
Originea etnică pe linie paternă înseamnă posibilitatea aflării întregii genealogii genetice de la originea omenirii și urmăririi rutelor de migrație a grupului haloid în decursul mileniilor. Existența cromozomului Y determină sexul bărbătesc, se transmite din tată în fiu din generație în generație, de aceea el poate fi considerat pe bună dreptate ca marker sigur pentru construirea schemei genealogice individuale. Originea pe linie maternă se poate stabili numai prin ADN-ul mitocondrial care este moștenit de copilul de sex feminin. Acesta este un indicator destul de exact, care permite situarea unei persoane într-un anumit grup etnic.
Cât de reale sunt rezultatele testului?
Analiza aprofundată a genomului permite stabilirea cumare exactitate a setului de gene caracteristice pentru un anumit grup etnic. Acestea sunt informațiile cheie necesare înțelegerii originii proprii și rezolvării unei serii de probleme legate de aceasta. Genomul uman este diferit în proporție de numai 1%, dar aceste diferențe sunt suficiente pentru ca fiecare om să fie diferit de ceilalți.
Esența testului etnic constă în studierea ADN-ului persoanei interesate de originea sa. Rezultatul obținut este comparat cu etaloanele, după care se reușește obținerea apartenenței la grupurile europenilor din est, nord sau sud, evrei ashkenazi sau alte grupuri etnice.
Prin ce sunt utile rezultatele și cum pot fi folosite?
Testarea genetică și-a găsit aplicabilitatea în diverse domenii. Popularitatea este evidentă: materialul se prelevează o singură dată. În genomul fiecărei persoane există informații cu privire la aportul grupurilor etnice în ADN-ul unei anumite familii.
- Apartenența la unul din patru grupuri etnice de bază;
- Rasa ale cărei caracteristici predomină în codul genetic al unei persoane;
- Posibila înrudire cu personalități cunoscute;
- Căile de migrație ale strămoșilor și găsirea unor rude apropiate.
Prin stabilirea unui grad de rudenie cu un cetățean al unei țări străine se poate obține, în caz de nevoie, statutul de născut pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeană (în cazul unora din statele membre). Pentru aceasta este necesară formularea unei cereri, parcurgerea unei expertize independente și atașarea unui set de documente. Rezultatele testului ADN sunt introduse în pașaportul genetic al persoanei, ceea ce permite păstrarea comodă a datelor în diverse scopuri.