Diabetul ucide copiii și bătrânii. Orice contribuție pe care o faceți va salva viața cuiva!

genobiosis

Cancerul de prostată: secretele tratamentului eficient și a dignosticului

Cauzele care duc la apariția cancerului de prostată sunt numeroase. Eficiența tratamentului poate fi crescută cu ajutorul unor cercetări genetice de amploare, orientate spre determinarea defectelor genomului uman. Un grup de oameni de știință americani a ajuns la concluzia că anumite mutații sunt răspunzătoare de rezistența organismului uman la cancer.

Быть здоровым и счастливым может каждый мужчина фото

Cancerul de prostată: cifre și date

Formațiunile patologice din prostată sunt un fenomen destul de răspândit, deoarece această formă de cancer ocupă locul al doilea ca incidență după cancerul mamar. Celulele care alcătuiesc tumoarea malignă sunt descoperite la bărbați în vârstă de 20-30 ani (6-8% din cazuri), după 70 de ani (50%) și practic la toți cei care depășesc limita de 90 de ani. O asemenea statistică nu trebuie să ne mire, având în vedere că glanda prostată este foarte sensibilă la orice infecții apărute în decursul vieții, chiar și la bărbații care acordă o grijă deosebită sănătății lor.

Unele procese inflamatoare au caracter cronic, ceea ce înseamnă că în organism există permanent un focar de inflamație, care poate fi o locație favorabilă dezvoltării ulterioare a celulelor tumorale. Formațiunile patologice din prostată se formează relativ lent, de aceea boala este complet asimptomatică o perioadă îndelungată de timp. Cu toate acestea, această formă de cancer constituie cauză de deces la 10% din bărbații de vârstă medie și cauza principală la cei vârstnici.

Conform The American Registry 100.000 de bărbați în Europa și 220.000 în SUA sunt diagnosticați cu cancer la prostată în decursul unui an, de aceea nu este deloc de mirare că problema atrage atenția unui număr foarte mare de cercetători. În 2010 cercetătătorii Universității din California au reușit o descoperire decisivă în această direcție, reușind să identifice celula din care se dezvoltă cancerul de prostată.

Colaborarea specialiștilor de la Centrul de cercetări asupra cancerului Fred Hutchinson (Seattle) și a celor de la Universitatea din Washington a adus rezultate mai valoroase din punct de vedere științific, ei reușind să evalueze din toate punctele de vedere defectele din genomul uman care duc la forme letale de cancer și au determinat componența genetică a tumorilor. La efectuarea secvențierii genoamelor oamenii de știință au descoperit repetarea erorilor în genele care sunt specifice cancerului de prostată evolutiv. Unele din ele pot fi cauza rezistenței tumorilor la terapia hormonală sau a restabilirii incomplete după intervențiile chirurgicale.

Dr. Peter Nelson de la Centrul Hutchinson consideră că descoperirea hipermutațiilor va ajuta la înțelegerea cauzei din care unele tipuri de cancer la prostată sunt rezistente la tratament și duc la deces.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ранняя диагностика рака предстательной железы с помощью ДНК-теста картинка

Gena care duce la cancer

Oamenii de știință au studiat 23 de cazuri la pacienți cu forme de cancer de prostată progresive și rezistene la medicamente. Principala metodă de prelucrare a materialului biologi a fost secvențierea exomului. Exomul zona funcțională din cadrul ADN unde este concentrat cel mai mare număr de mutații care duc la îmbolnăvire.

În această zonă a ADN, care ocupă numai 1% din genomul uman, s-au descoperit gene cu defecte, între care fiind ТР53 și GPC6. Primul este răspunzător pentru codarea proteinei capabile să suprime dezvoltarea tumorii, în timp ce al doilea conduce procesul de creștere și divizare a celulelor.

Gena supresoare ТР53 se află pe ramura scurtă a cromozomului 17, mutația acesteia fiind descoperită cel mai des la efectuarea analizei genetice. Defectele acestei gene duc la sarcomă, leucoză, cancer mamar, facilitează dezvoltarea tumorilor sistemului nervos central, glandelor suprarenale, epiteliului.

Gena ТР53, care codează proteina р53, este responsabilă pentru descoperirea mutațiilor din structura ADN. În decursul cercetărilor s-a reușit stabilirea faptului că acestă proteină este capabilă să oprească creșterea celulelor încă din prima fază a ciclului celular, nepermițând replicarea de ADN afectat. Apoi gena ТР53 pornește procesele de refacere a structurii ADN și apoptoza (distrugerii celulare programate).

Oamenii de știință au descoperit circa 90 de mutații în formațiunile maligne care duc la rezistență în suprimarea testosteronului. Aceste informații sunt foarte importante, deoarece acest hormon sexual masculin are un rol activ în procesul de creștere a celulelor tumorale.

în centrul Genobiosis veți putea efectua un test genetic complex și primi un pașaport ADN personal. Această analiză vă va permite să aflați nu numai predispoziția pentru cancer, ci și pentru alte 44 de boli grave.

Apelare
Acest site folosește cookie. Acest lucru este necesar pentru simplificarea vizualizării și navigării confortabile