Blog - Pașaport genetic: ce este, cui este necesar și cum se realizează?
Pașaportul genetic (sau pașaportul ADN) este un document medical personal, conținând datele analizelor moleculare și celulare ale genomului uman. Fiecare individ are un cod ereditar unic, cunoașterea căruia permite elaborarea unei scheme individuale de alimentație, mod de viață și tratament. Testul genetic este absolut sigur și nu are contraindicații. Materialul pentru studiu poate fi sângele, saliva, părul, unghiile.
Siguranța și longevitatea de ce este nevoie de analize genetice?
Un test genetic complex permite rezolvarea unui rând de probleme care scad calitatea vieții în zilele noastre. Datorită acestui test se pot cunoaște probabilitatea apariției de boli ereditare, profilul etnic, capacitatea intelectuală și fizică. Avantajul de necontestat al analizei ADN este posibilitatea diagnosticării timpurii a unui număr de boli ascunse.
Pașaportul genetic oferă informații cu privire la
- Reacția la administrarea de medicamente
- Cauzele sterilității și afecțiunilor ginecologice
- Predispoziția la diverse boli
- Tulburări metabolice în țesuturile osoase
- Starea imunității și tendința la alergi
- Apariția tumorilor (în cazul markerilor oncologici prezenți)
O mare parte a ADN nu se modifică în decursul vieții, de aceea este suficientă efectuarea analizei o singură dată. Planificarea familială, eliminarea problemelor de sănătate, creșterea calității și duratei vieții oamenilor care suferă de boli genetice, alegerea unui program personalizat de prevenire a îmbătrânirii sunt mult mai simplu de realizat dacă pacientul are rezultatele testului ADN.
Cui și când îi este necesar pașaportul genetic?
Medicii sunt convinși de faptul că pașaportul biometric facilitează dezvoltarea sănătății oamenilor din întreaga lume, având în vedere că existența unei baze de date unice îmbunătățește munca specialiștilor din domeniul sănătății. Oamenii nu se gândesc întotdeauna la semnificația informațiilor genetice, deși acestea au permis perfecționarea metodelor și tehnologiilor existente în medicină, ceea ce a permis găsirea de metode mai eficiente de tratare a bolilor grave.
Dacă o rudă a dvs a fost diagnosticată cu cancer, hipertensiune, diabet, afecțiuni cardiovasculare, există o probabilitate ridicată că urmașii vor intra într-o grupă de risc. Tehnologiile moderne permit efectuarea de teste genetice copiilor încă din primele zile de viață, însă pentru obținerea de rezultate exacte se recomandă efectuarea testului după vârsta de 14 ani.
De studiul influenței medicamentelor asupra codului genetic și eredității se ocupă farmacogenetica. Ținând seama de faptul că modificările în ADN pot apărea urmare unei terapii medicamentoase de lungă durată, se recomandă efectuarea testului celor care se preocupă nu numai de propria sănătate, ci și de bunăstarea urmașilor.