Blog - Genetica alimentației: o alimentație ideală bazată pe testul ADN
Pentru o funcționare normală a organismului uman, acestuia îi este necesar un aport de alimente cu o anumită valoare energetică. Baza oricărei alimentații o constituie proteinele, grăsimile și carbohidrații, care sunt substanțe vitale pentru menținerea formei fizice. Un loc nu mai puțin de important în alimentație îl au vitaminele și mineralele, ele fiind cele care facilitează funcționarea corespunzătoare a sistemelor respirator, cardiovascular, endocrin, digestiv, reproductiv și nervos, precum și fortificarea aparatului locomotor.
Fiecare om este unic, care are predispoziții personale și factori ereditari care țin de comportamentul nutrițional. Dacă vă modificați alimentația în scopul reducerii sau creșterii greutății, însă nu obțineți rezultatele așteptate, este necesară efectuarea unui test genetic complex.
Ce este nutrigenetica?
Nevoia zilnică a organismului de proteine, grăsimi și carbohidrați este adesea calculată în baza unor date statistice medii, însă acest lucru este complet eronat. Fiecare individ are nevoi diferite de diverse substanțe, ceea ce este legat de particularitățile metabolismului acestuia.
De aceea, în medicină a apărut un domeniu complet nou, genetica nutriției. Aceasta se ocupă de studiul factorilor ereditari care influențează procesul de asimilare a unor nutrienți (elemente importante ale hranei, necesare pentru o viață normală). Numeroase cercetări au indicat faptul că există o legătură clară între particularitățile genetice ale omului și alimentația acestuia.
Unii oameni sunt diagnosticați cu boli legate de intoleranța la anumite substanțe, de exemplu lactoză, gluten, cofeină și alcool. Uneori o simplă alergie este luată drept deviație genetică. Acasta atrage după sine consecințe serioase, deoarece un diagnostic greșit îl poate lipsi pe om de nutrienți vitali.
Dacă sunteți cu adevărat preocupați de sănătatea dvs, mai bine urmați un test genetic, rezultatele căruia putând confirma sau infirma temerile referitor la anumite alimente. Există situații în care, urmare analizelor, o persoană poate afla că are predispoziții pentru deficite de anumite substanțe, chiar în condițiile unui aport aparent suficient chiar de aceste substanțe.
Cum influențează genele digestia și gradul de asimilare a alimentelor?
În planificarea alimentației este importantă abordarea personalizată, deoarece o dietă compusă pentru o persoană poate fi complet ineficientă pentru altele. În acest caz, sub denumirea de dietă se înțelege o schemă individuală de alimentație, care permite păstrarea aspectului fizic normal și fortificarea organismului în integralitatea sa.
Există o legătură directă între particularitățile genetice ale omului și obiceiurile sale alimentare. Genele codează fermenți, capabili să descompună alimentele. O altă funcție importantă a ADN este formarea proteinelor de transport, care asigură accesul anumitor substanțe în fiecare celulă a organismului.
Defectul măcar al unei gene reponsabile de codarea proteinei este în măsură să dezvolte o predispoziție la un deficit de vitamină, indiferent de faptul că persoana consumă cu regularitate produse conținând vitamina respectivă într-o cantitate suficientă. Descifrarea ADN ajută la elucidarea motivului unei asemenea stări și identificarea modalității optime de rezolvare a problemei.
De ce este important?
Pentru funcționarea tuturor organelor și a sistemelor acestora omului îi sunt necesare o alimentație corectă și un metabolism bun. Chiar și o alimentație echilibrată și respectarea programului meselor pot fi insuficiente dacă există o predispoziția genetică pentru tulburări de metabolism, hiper sau hipovitaminoză. Asemenea anomalii în genom sunt capabile să provoace numeroase probleme care sunt în mod eronat legate de oboseală sau stres.
Cauza oboselii cronice, a tulburărilor de somn, reducerii capacității de muncă poate fi insuficiența vitaminelor din grupa B. Hipovitaminoza poate fi uneori provocată de anumite tipuri de cancer (de exemplu colonorectal). Asemenea probleme pot apărea și la deficitul de fier, care este cauza anemiei. Răspunsurile la aceste întrebări trebuie căutate în materialul genetic, iar pentru aceasta trebuie efectuată testarea pentru identificarea de mutații în genele responsabile pentru metabolism.
Ținând cont de particularitățile individuale ale ADN, organismul unor oameni nu este capabil să proceseze și asimileze anumite substanțe, care intră odată cu alimentele. Materialul ereditar se transmite din generație în generație, de aceea, odată aflate în timp util toate cauzele posibile ale modificărilor în greutate, se pot obține informații care vor permite evitarea problemelor dvs de către copiii voștri.
Ajută testul ADN modificarea masei corporale?
Majoritatea problemelor de sănătate pot fi prevenite în condițiile efectuării în timp util a unor analize privind predispozițiile la îmbolnăviri transmise ereditar. Compensarea deficitului de vitamine și microelemente o face dieta personalizată, fiind suficientă includerea în alimentație a produselor care conțin aceste substanțe în cantitate suficientă. Acest lucru permite nu numai scăderea probabilității de apariție a bolilor, ci și normalizarea masei corporale.
Cu ajutorul analizei genetice se pot obține informații referitor la asimilarea și procesarea proteinelor, lipidelor, carbohidraților, vitaminelor, macro și microelementelor din alimente în fiecare caz concret. Pacientul primește recomandări personalizate, care vor ajuta la alcătuirea unui program orientat către modificarea masei corporale, prin accelerarea sau încetinirea metabolismului.