Diabetul ucide copiii și bătrânii. Orice contribuție pe care o faceți va salva viața cuiva!

genobiosis

Cum se determină predispoziția pentru cancerul mamar sau ovarian?

Descoperirea în timp util a cancerului se face prin autocontrol permanent și controale regulate la specialist. Diagnosticare se face de asemenea cu ajutorul mamografiei, care este obligatorie de două ori pe an pentru femeile cu vârsta între 20 și 40 de ani. Însă în cazul existenței în famile a unor cazuri de cancer, cea mai bună soluție este testarea ADN, rezultatele căreia vor fi introduse în pașaportul genetic al dvs.

Предрасположенность к раку молочной железы картинка

Factorii care măresc riscul de dezvoltare a cancerului la femei

Principalul factor de risc de cancer mamar este predispoziția genetică. Conform The American Registry 10-15% din pacienții cu cancer mamar și 10% din femeile cu cancer ovarian au mutații genetice.

Defectele genei BRCA1, datorită căreia are loc procesul de sinteză a proteinelor necesare pentru refacerea ADN, măresc probabilitatea dezvoltării cancerului mamar de 20 de ori. Perturbarea structurii genei BRCA2 influențează în mai mică măsură predispoziția pentru îmbolnăvire, însă șansele de a descoperi formațiunea patologică în cazul mutației acesteia cresc de 10-15 ori.

Dacă în genomul unei femei în vârstă de 25-70 ani, aflată în grupa de risc, sunt identificate defectele acestor două gene, probabilitatea descoperirii unei tumori maligne la sân reprezintă 85%, iar la ovare 45%. În cazul mutației genelor CHEK2 și NBS1 există, de asemenea, șanse de îmbolnăvire, dar asemenea anomalii în structura ADN se întâlnesc mult mai rar.

Este important să înțelegem că predispoziția pentru cancerul mamar este condiționată genetic. Un grup de oameni de știință din Novosibirsk a efectuat cercetări în urma cărăra a rezultat că în Rusia defecte ale genelor BRCA1 și BRCA2 există la una din 500 de femei, iar mutațiile uneia din cele două gene există în genomul unei din 166.

Calitatea de purtător al unor gene polimorfe ale cancerului mamar rezultă dintr-o serie de semne:

  • Dacă printre rude există persoane care au fost diagnosticate cu boala respectivă, pacienta intră automat în gripa de risc.
  • Fetele care au ajuns la maturitatea sexuală până la vârsta de 12 ani au predispoziție pentru apariția cancerului mamar și ovarian.
  • Menopauza târzie, prima sarcină și naștere după 35 de ani.
  • Predispoziție pentru cancer au pacientele cu diabet zaharat, hipertensiune și obiceiuri nocive (consumul de tutun și alcool).
  • Probabilitatea diagnosticării de cancer mamar crește dacă printre rude cineva s-a îmbolnăvit până la vârsta de 45 de ani.
Генетический тест как профилактика заболевания фото

Măsuri profilactice și diagnosticarea timpurie a bolii

În scopul descoperirii la timp a problemelor este importantă efectuarea testelor genetice, chiar dacă în familie nu a existat nici un caz de cancer. Procedura este sigură, nu durează mult și nu generează complicații. Pentru test sunt necesari numai 3 ml de sânge venos, din care se separă ADN.

Ținând seama de ereditatea cancerului mamar, se recomandă chiar și femeilor sănătoase să efectueze consultații la medic începând cu vârsta de 25 de ani, de cel puțin două ori pe an. Această practică permite descoperirea bolii înntr-un stadiu incipient, iar tratamentul administyrat la timp va avea o eficiență maximă.

În țările din Europa Occidentală și în SUA este destul de populară procedura mastectomiei profilactice. Aceasta presupune extirparea glandelor mamare cu adăugarea ulterioară de implanturi. Această abordare a problemei are o eficiență ridicată, în 95% din cazuri reușindu-se prevenirea bolii. În ceea ce privește procedura de ovarioectomiei (extirparea ovarelor) după vârsta de 40 de ani, în cazul efectuării acesteia probabilitatea apariției cancerului la aceste glande sexuale se reduce cu 98%.

Determinarea defectelor la gene este foarte importantă nu numai pentru prevenirea cancerului mamar sau ovarian, ci și pentru tratarea acestora cu succes. Un test genetic complex permite determinarea eficienței personalizate a medicamentelor, inclusiv Tamoxifen, care este uilizat la patologia oncologică a glandelor mamare.

Apelare
Acest site folosește cookie. Acest lucru este necesar pentru simplificarea vizualizării și navigării confortabile