Blog - Genetica capacității fizice: de ce depinde performanța sportivă
Succesul în practicarea unui sport este un proces complicat și de durată. El necesită nu numai un efort susținut în ceea ce privește corpul, ci și abilități înnăscute. Factorul principal care influențează rezultatele unei persoane este predispoziția ereditară pentru un anume sport. În vederea determinării acesteia, medicii recomandă efectuarea unui test genetic complex.
Ce este genetica sportivă?
Cercetările detaliate ale genelor umane au indicat că rezultatele și performanțele sportivilor depind în mod direct de genetica sportivă. Această secțiune a științei se ocupă de studiul genomului uman prin prisma activității fizice. Se cunoaște de demult că fiecare organism reacționează diferit la efortul fizic, iar caracteristicile fizice și biochimice se transmit ereditar, fiind indicatori foarte importanți pentru opțiunea pentru un anume sport. Genetica sportivă este studiată prin diferite metode moderne, care permit determinarea structurii cromozomiale, defectele genelor și alți parametri, de care depinde predispoziția unei persoane pentru un anume tip de activitate sportivă.
Determinarea abilităților sportive se face cu ajutorul markerilor genetici. Principalele caracteristici ai acestora sunt un coeficient ridicat de moștenire, o bună evidențiere, rezistența la acțiunea unor factori externi și lipsa modificărilor pe parcursul vieții. Aceste gene sunt responsabile pentru rapiditatea mișcărilor, flexibilitate, rezistență, forță și abilitate, de aceea în baza rezultatelor analizei se poate determina predispoziția unei persoane pentru accidentări sau performanțe sportive.
Cum influențează ADN-ul capacitatea fizică a omului
Studiul genomului uman a permis identificarea unui număr de 239 markeri responsabili pentru activitatea fizică și numărul aestora crește cu repeziciune. Predispoziția ereditară care determină abilitățile sportive se află în materialul genetic, de aceea este importantă planificarea sarcinii fizice astfel încât să corespundă capacităților fizice ale persoanei. În caz contrar, se poate ajunge la scăderea performanței sau probleme serioase de sănătate.
Este cunoscut că modificări diferite ale unei și aceleiași gene responsabile de metabolismul carbohidraților sau lipidelor pot determina predispoziția pentru diferite tipuri de activități fizice. În funcție de polimorfismul genei o persoană poate avea rezistență, viteză ridicată de reacție, forță superioară.
În cea mai mare măsură controlului genetic îi sunt supuse mișcările rapide, care sunt determinate de capacitatea sistemului nervos de a transmite impulsuri de la creier către mușchi. Flexibilitatea coloanei vertebrale, articulațiilor bazinului și umerilor sunt, de asemenea, determinate de factorul ereditar. Flexibilitatea coloanei vertebrale, articulațiilor bazinului și umerilor sunt, de asemenea, determinate de factorul ereditar.
Ce gene determină succesul în sport și de anume sunt responsabile
Geneticienii sportivi au stabilit că predispoziția pentru activități care necesită rezistența la efort este legată de un număr de 15 markeri genetici. De exemplu, mutațiile din genele PPARGC1A, NFATC4, PPARA, PPARGC1B, PPP3R1, PPARD, TFAM, UCP2 și VEGFA se întâlnesc la persoane care au o mare rezistență la efort.
Influența factorilor genetici se manifestă diferit în funcție de vârstă și intensitatea efortului. Dacă o persoană atinge un nivel maxim al potențialului la vârsta de 20 de ani, forța musculară începe să scadă după 45 de ani. Unele mutații ale genelor duc la oprirea creșterii performanțelor sportive sau generează stări patologice, incompatibile cu continuarea practicării sportului, cum ar fi de exemplu hipertrofia miocardului.
În majoritatea sporturilor factorul fizic cheie îl reprezintă forța. De contractarea și slăbirea musculaturii sunt responsabile proteinele care alcătuiesc fibrele musculare de diferite tipuri. Unele au posibilitatea de a se contracta mai rapid, altele mai lent, de raportul dintre acestea depinzând vitez și formța mișcărilor. Predispoziția pentru accidentări este de asemenea controlată de gene, de aceea al alegerea unei direcții în sport vtrebuie ținut seama și de acest factor.
De ce descifrarea ADN-ului este un pas obligatoriu înainte de alegerea unui tip de efort fizic?
Evaluarea predispoziției genetice a persoanei pentru diferite sporturi este o etapă importantă în planificarea viitorului, atât în copilărie, cât și la maturitate. Cunoștințele obținute după testarea genetică permit îmbunătățirea abilităților existente, precizarea predilecției pentru un sport anume, corectarea planului de antrenament cu luarea în considerare a predispoziției ereditare pentru rezistență, creșterea sau scăderea masei corporale.
Tehnologiile moderne, orientate spre studiul particularităților ADN în ceea ce privește sportul și-au găsit aplicabilitatea în sfera efucației fizice. Testul genetic ajută la determinarea nu numai a factorilor ereditari ai sportivului, ci și a celor care cresc riscul de accidentări și boli. Rezultatele acestuia vor fi introduse în pașaportul genetic personal, care nu-și va pierde valabilitatea pe tot parcursul vieții.