Diabetul ucide copiii și bătrânii. Orice contribuție pe care o faceți va salva viața cuiva!

genobiosis

Ce înseamnă cronotip și de ce depinde acesta?

Cronotipul este un termen care desemnează particularitățile bioritmice ale organismului. El determină capacitatea de adaptare și răspunde de funcțiile fiziologice. Ritmul biologic al omului este condiționat de un set unic de gene. Ultimele formează nivelul de hormoni, regimul de somn și veghe, rezistența la diferite condiții de temperatură și activitatea intelectuală. Ele pot fi determinate cu ajutorul unui test genetic complex, datele căruia sunt introduse în pașaportul genetic personal.

Жизнь в гармонии со своими биологическими ритмами фото

Bufniță sau ciocârlie: de ce depinde?

Ceasul interior nu coincide întotdeauna cu regimul timpului real, de aceea adesea oamenii trebuie să se adapteze la condițiile de viață și muncă. În prezent se pot identifica trei cronotipuri de bază ale omului, respectiv ciocârlie, porumbel și bufniță. Aceste varietăți au apărut de-a lungul evoluției, deoarece pentru supraviețuirea unor triburi era nevoie de oameni cu calități fiziologice diferite. Deși în lumea contemporană aceste abilități nu mai sunt atât de importante, la nivel genetic toate informațiile s-au păstrat și au fost transmise ereditar.

Timpul biologic optim la reprezentanții fiecărui cronotip este diferit. Acest lucru determină capacitatea unui om de a se trezi la ora necesară, de a lucra eficient, de a-și planifica corect sarcinile fizice și intelectuale. Factorul principal care determină bioritmul zilnic este ereditatea.

În decursul numeroaselor cercetări oamenii de știință au stabilit că bioritmurile sunt controlate de anumite gene, acestea făcând ca fiecare persoană să fie unică, să dețină anumite abilități. De exemplu, ciocârliile se trezesc ușor domineața devreme, rezolvă problemele importante în prima parte a zilei, dar tind să se culce devreme seara. Opusul ciocârliei este bufnița, vârful activității fizice și intelectuale la aceasta este în a doua jumătate a zilei, ceea ce nu este deloc de mirare, deoarece bufnițele se culcă mult mai târziu și corespunzător, se trezesc dimineața cu greu.

Genele cheie care determină cronotipul

Oscilatorul circadian sau ceasul biologic interior este un generator de bioritmuri care se află în creier (hipotalamus) șicontrolează durata somnului și stării de veghe. Acest oscilator este reprezentat de un complex de proteine ale genelor ceas, care la rândul lor, pornesc și mențin ritmicitatea zilnică a numeroase funcții, inclusiv secreția de hormoni.

În decursul cercetărilor genetice a rezultat că există o componentă ereditară (genele PER și CLOCK), care determină apartenența persoanelor la un anumit cronotip. În prezent sunt identificate câteva zeci de gene, ale căror mutații pot influența bioritmurile individuale ale oamenilor. În formarea cronotipului sunt implicate 8 proteine (PERIOD 1,2 și 3, CRYPTOCHROME 1 și 2, CLOCK, TIMELESS și BMAL-1). De sinteza fiecăreia sunt responsabile anumite gene (PER, CRY, CLOCK, BMAL1) și complexurile acestora.

Идеальный распорядок дня на основе генетического теста картинка

Cum se poate afla propriul cronotip?

În practica generală există trei cronotipuri de bază ale oamenilor și anume matinal (“ciocârliile”), intermediar (“porumbeii”) și nocturn (“bufnițele”). În urma unor cercetări mai detaliate oamenii de știință au ajuns la concluzia că este utilă identificarea și a unor subcategorii. Cronotipul matinal include două subcategorii, respectiv extrem și matinal moderat, cel intermediar slab matinal și normal. Cronotipul nocturn poate fi slab, moderat și extrem.

Michael Breuss, un cumoscut psiholog și somnograf, care și-a dedicat viața studiului bioritmurilor a identificat patru cronotipuri: “delfin”, “lup”, “leu” și “urs”. Fiecăruia din cronotipuri îi sunt caracteristice anumite obiceiuri și regimuri energetice:

  • cronotipului “urs” îi corespunde circa 50% din oameni, care tind să-și îndeplinească sarcinile, dorm suficient, deși nu întordeauna;
  • “leii” (15% din populația Pământului) se trezesc fără probleme înainte de deșteptător, sunt plini de forță și energie vitală de dimineața, de la orele când majoritatea oamenilor încă dorm;
  • “lupii” (circa 20% dintre oameni) sunt cei care întârzie la serviciu, nu pot intra într-un ritm normal fără câteva cești de cafea;
  • “delfinii” sunt circa 15% din populație, în general oameni neliniștiți, cu un regim al somnului neregulat.

Dacă doriți să vă aflați cronotipul, este nevoie de un test genetic, în descifrarea ADN-ului urmând a fi menționat ce bioritmuri sunt optime pentru dvs.

De ce este nevoie de aceasta?

Organismul uman poate funcționa normal dacă ceasul real (regimul în care trăim) coincide cu semnalele biologice interne. Lucrul în schimburi, lipsa cronică de somn, alimentația dezechilibrată, iluminatul artificial și un spațiu de lucru prost organizat sunt o povară grea. Într-un final apar probleme serioase, însoțite de scăderea eficienței muncii, creșterea în greutate și apariția unor boli.

Pentru o viață normală organismului uman îi este necesar un anumit regim al somnului și veghii. O planificare corectă a timpului va ajuta distribuirea judicioasă a sarcinii intelectuale și fizice, alegerea unui grafic de activitate optim și alcătuirea unei scheme nutriționale individuale. Parcurgerea testului genetic pentru aflarea cronotipului va ajuta la sincronizarea bioritmurilor interioare ale omului cu timpul real, creșterea calității vieții și evitarea oboselii excesive.

Apelare
Acest site folosește cookie. Acest lucru este necesar pentru simplificarea vizualizării și navigării confortabile