Contraindicații pentru efectuarea testului pot fi numai bolile ereditare ale sistemului de coagulare a sângelui (hemofilia А și В). În celelalte cazuri pacientului îi este permisă efectuarea analizei fără o pregătire prealabilă.
Efectuăm analize la persoane care au împlinit 14 ani.
Da, se pot face teste ADN chiar dacă sunteți bolnav. Analizelor vor fi supuse exclusiv genele dumneavoastră.
Datele privind ADN-ul vor apărea pe pagina web a companiei, în contul personal la care vă veți loga, imediat după încheierea analizelor. De acolo veți putea descărca un raport complet într-un format comod text, care cuprinde informații despre genom și recomandări privind prevenirea bolilor.
Da, desigur. Completați solicitarea pe pagina web și un consultant vă va contacta și va răspunde la toate întrebările.
Glosar de termeni
Genetica este știința care studiază regulile eredității și variabilității, care apar în procesul dezvoltării fiecărei ființe vii. Omul este capabil să transmită materialul genetic ereditar, ceea ce permite păstrarea trăsăturilor generale, caracteristice pentru un tip concret. Însă trăsăturile se pot modifica sub acțiunea unor factori externi (mod de viață, alimentație, condiții climatice), ceea ce determină anumite mutații la nivelul genetic. O astfel de diversitate de variații face genomul uman și mai complicat pentru studiu.
Genomul uman este totalitatea materialului ereditar, care este conținut în fiecare celulă a organismului. El constă din 23 de perechi de cromozomi și conține circa 25000 de gene active. Cantitatea totală a genelor din genom este de cca 100000, însă numai 1,5% din acestea sunt active, adică capabile să codifice proteine și fermenți. Toate celelalte sunt entități ale căror funcții nu au fost determinate până în prezent (repetări, transpozone și pseudogene).
Acidul dezoxiribonucleic sau ADN este unul din elementele structurale ale celulelor, ale cărui funcții principale sunt păstrarea, transmiterea și executarea programului de dezvoltare a organismului uman. În ADN se află toate informațiile cu semnificație biologică sub forma codului genetic, respectiv o succesiune unică a nucleotidelor (combinații organice), care determină particularitățile individuale ale fiecărui om.
Gena este o porțiune a ADN. Unele segmente ale genelor răspund de transmiterea caracteristicilor ereditare de la părinți la urmași, iar altele de creșterea și funcționarea celulelor Funcția genei este de a aloca o structură de proteine în baza codificării succesiunii de aminoacizi din aceasta. Astfel, fiecare individ are anumite calități care nu sunt caracteristice altora. Există două tipuri de gene, structurale și funcționale. Primele răspunde de sinteza proteinelor, iar celelalte le codează în vederea exercitării unor funcții.
Genele polimorfe sunt cele cu diverse mutații care asigură diversitatea trăsăturilor din cadrul unei specii. Diferențele dintre porțiunile acelorași gene constituie un polimorfism genetic de mare amploare, care numără milioane de variații. Modificările se pot manifesta în trăsăturile exterioare ale omului sau ascuns, generând predispoziții la boli ereditare sau trăsături fizice.
Multe boli au caracter ereditar, transmițându-se astfel din generație în generație. Predispoziția genetică la anumite boli (de exemplu cancer, diabet) este dată de afecțiuni ale genomului. Acestea sunt mutații în anumite gene, răspunzătoare de sinteza proteinelor și fermenților și iau parte la procesul de diviziune celulară și metabolism. Defectele pot fi congenitale și dobândite. În primul caz ele se transmit de la părinți, iar în al doilea apar în decursul vieții sub acțiunea unor factori favorizanți.
Factor de risc este o caracteristică a organismului uman, prin acțiunea asupra căreia probabilitatea apariției unei boli, suferințe sau dependențe crește. Procesele patologice din organism se lansează prin alăturarea a câțiva factori: condițiile de mediu, existența de obiceiuri nocive și particularități genetice ale individului. Cunoașterea predispoziției la anumite boli ajută la corectarea modului de viață și reducerea probabilității apariției bolii.
Farmacogenetica este o ramură a științei apărută la intersecția dintre genetica medicală și farmacologia clinică. Se ocupă de studiul bazelor ereditare ale variabilității efectelor preparatelor medicamentoase, care pătrund în organismul uman. Principala sarcină a acestei direcții este alegerea medicamentelor celor mai eficiente și sigure, care nu duc la complicații și efecte secundare. Testarea genetică permite evitarea consecințelor negative a administrării de medicamente alese necorespunzător.
Nutrigenetica este știința care studiază particularitățile metabolismului organismului uman în funcție de alimentație. Cunoștințele despre necesitățile individuale de anumite vitamine și substanțe ajută la realizarea unei diete personalizate, orientată către normalizarea greutății sau alegerea unei scheme de tratament. Testarea genetică permite obținerea de informații cu privire la predispoziția pentru excedentul sau deficitul de complexuri de minerale și vitamine vitale.
Psihogenetica oferă posibilitatea de a identifica predispozițiile pentru stres, schimbări bruște de stare, afecțiuni psihice de gravitate diferită. Influența mediului exterior (condiții sociale, economice, obiceiurile nocive) în condițiile existenței unor defecte la anumite gene poate duce la afecțiuni psihice serioase. Cunoașterea predispoziției la dependența de alcool, nicotină, droguri și la alte patologii permite apelarea în timp util la ajutorul de specialitate.
Există mai multe tipuri de cronotip. Cea mai răspândită clasificare este cea care identifică trei tipuri “ciocârlii”, “porumbei” și “bufnițe”. Cronotipul determină capacitatea omului de a se adapta la diferite ritmuri ale vieții sociale. Cunoașterea predispoziției pentru o anumită categorie permite planificarea corectă a sarcinilor fizice și intelectuale ținând cont de caracteristicile individuale ale organismului. Aceasta facilitează creșterea semnificativă a eficienței muncii și evitarea oboselii excesive.
Fiecare substanță care pătrunde în organismul uman se descompune, după care produsele prelucrării sunt eliminate natural. Tot acest proces este controlat de sistemul de detoxifiere care este răspunzător de sinteza fermenților și proteinelor, necesare pentru prelucrarea și transportul substanțelor. Polimorfismele genetice influențează diferit sistemul de detoxifiere, unele mutații grăbind metabolismul, iar altele scăzând capacitatea fermenților. Efectuând testul ADN se poate cunoaște cât de eficient gestionează organismul produsele toxice ale metabolismului.
Intoleranța la alimente este incapacitatea organismului de a asimila anumite alimente. Este dificil de diagnosticat în laboratoarele clasice, motiv pentru care pacienții au probleme legate de eficiența tratamentului. Cea mai bună măsură profilactică este testarea ADN, aceasta permițând aflarea predispoziției genetice pentru intoleranța la anumite alimente, precum și formularea de recomandări pentru modificarea dietei.
Metodele moderne permit determinarea gradului de înrudire a oamenilor pe linie maternă și paternă cu ajutorul studierii ADN-ului mitocondrial sau a modificării în cromozomul Y. Indivizii care au o legătură genetică urmare studiului constituie un haplogrup determinat. Un astfel de grup reunește câteva haplogrupuri cu stabilirea unui strămoș comun, cu mutația genei apărută prima dată, transmisă ereditar.
Bolile monogene apar în situațiile în care în gene există mutații, transmise ereditar. Uneori defectele congenitale sunt descoperite pe mai multe porțiuni ale genelor, ceea ce duce la anumite boli. Cauza bolilor multifactoriale se găsește într-o sumă de factori externi (alimentația, modul de viață, obiceiuri nocive) și genetici. După efectuarea testului ADN se vor putea determina toate predispozițiile posibile față de bolile monogene și multifactoriale, ceea ce va permite prevenția și tratamentul în timp util.
Securitatea paginii web
Toate conexiunile site-ului nostru sunt protejate prin protocolul HTTPS, ceea ce exclude orice scurgere de date. Păstrarea datelor clientului este reglementată de politica de confidențialitate.
Este necesară. Înainte de efectuarea testelor genetice, veți completa un formular, în care trebuie să prezentați principalele date personale în vederea întocmirii contractului. După efectuarea analizelor vi se va aloca un număr personal (ID) și o parolă (care poate fi schimbată în orice moment în secțiunea “Setări profil”). Prin introducerea ID-ului și a parolei în fereastra apărută după apăsarea butonului ”Cont personal”, veți putea urmări stadiul pregătirii pașaportului genetic. După ce acesta vi se va remite personal, pentru a intra în contul personal este suficient să scanați codul QR cu telefonul și să introduceți parola. În contul dvs veți găsi descifrarea ADN-ului și recomandările personalizate ale geneticienilor.
Pentru recuperarea accesului apăsați pe butonul “Cont personal” de pe pagina principală. Apoi apăsați linkul “Recuperare acces” și urmați pașii necesari.
Для начала зайдите в личный кабинет на сайте. В меню данной страницы Вы сможете скачать/распечатать результаты всего генетического теста сразу или только отдельных его разделов (питание, болезни, происхождение)
Nu. Contul utilizatorului este un depozit de informații personale, de aceea acesta nu poate aparține mai multor utilizatori. Fiecare client care efectuează testele genetice trebuie să aibă o adresă de email proprie.
Costuri și termene
Completați solicitarea de pe site-ul nostru și un consultant vă va programa pentru analize în cel mai comod interval de timp.
Prețurile sunt prezentate în pagina principală
a site-ului în secțiunea ”Prețuri”.
Plata se poate efectua la laborator în momentul prelevării probelor. Există și varianta plății în rate. Informații privind numărul și periodicitatea ratelor se pot obține la numărul de telefon +4 037 170 00 56
Documentul se livrează prin curier la adresa indicată de dvs în decurs de 120 de zile de la data prelevării analizei. La 24 de ore după prelevare veți putea urmări procesul de creare a pașaportului genetic în contul dvs, unde vor fi publicate rezultatele descifrării ADN după remiterea documentului dvs.
Да, такая возможность предусмотрена. Для выяснения условий получения дополнительных ДНК-тестов перезвоните, пожалуйста, по контактному номеру лаборатории Genobiosis +4 031 229 84 26 и администратор клиники проконсультирует Вас по этому поводу.
Despre companiaGenobiosis
La crearea pașaportului genetic lucrează bioingineri, medici din diferite domenii ale medicinei și specialiști din domeniul geneticii și tehnologiilor de vârf. Avem 6 oameni de știință cu titlul de doctorand și trei doctori în medicină, care implementează conceptul de medicină personalizată în practica clinică.
Laboratorul Genobiosis își desfășoară activitatea în baza autorizației sanitare de funcționare.
Da, avem un colectiv de specialiști iar laboratorul medical este utilat cu echipamente moderne, ceea ce permite să garantăm o precizie înaltă și o veridicitate maximă a rezultatelor obținute.