Diabetul ucide copiii și bătrânii. Orice contribuție pe care o faceți va salva viața cuiva!

genobiosis

Test ADN pentru obezitate:  pentru ce este și cine are nevoie de acesta?

Obezitatea este o stare patologică cauzată de o perturbatre a metabolismului în organismul uman, care duce la acumularea de grăsime sub piele și pe organele interne. Principalii factori de risc sunt mâncatul excesiv, modul de viață sedentar, bolile endocrine.

Problema excesului de greutate se referă la mulți oameni, însă o preocupare deosebită apare la cei care urmează un mod de viață sănătos, însă nu reușesc să scape de domensiunile nedorite. Acest fenomen este ușor de explicat: metabolismul este controlat la nivel genetic, de aceea miezul problemei trebuie căutat în genom, respectiv în totalitatea materialului genetic conținut în celulele omului.

Взаимосвязь генетики и ожирения фото

Ce gene sunt responsabile pentru obezitate și unde sunt dovezile?

Un grup de cercetători americani care studiază problema obezității a ajuns la concluzia că riscul apariției obezității este de factură genetică. Rolul genei FTO, care are o legătură directă cu predispoziția pentru îngrășare a fost determinat deja de mult, persoanele cu diferite mutații în structura acesteia fiind mai predispuși pentru creșterea în greutate. Rezultatele cercetărilor științifice efectuate la Massachusets Institute of Technology (MIT) au confirmat că gena FTO realizează controlul altor gene responsabile pentru metabolism

Cercetătorii au utilizat descrierea detaliată a markerilor chimici din structura ADN, responsabili pentru funcționarea genelor, toate informațiile fiind introduse într-o bază de date specială. Analizele obținute după verificarea unui număr de opt gene a confirmat că legătura dintre ele în planul predispoziției pentru îngrășare există în realitate. La formarea de țesut suplimentar adipos duce o activitate excesivă a genelor IRX3 și IRX5, pe care gena FTO nu este capabilă să o contracareze.

În cursul îngrășării, factorii genetici nu sunt chiar pe ultimul plan, ei putând fi prima cauză, fie putând indica cu o probabilitate ridicată predispoziția pentru boală. Gena LEP, cunoscută anterior drept OB, are capacitatea de codare a leptinei, care face parte din hormonii țesutului adipos. Mutațiile genei LEP și gena receptorului de leptină LEPR sunt identificate la pacienții cu probleme de greutate. În cazuri rare îngrășarea oamenilor este cauzată de polimorfismele genelor precum ADRB3, LPL și TNF.

Изучение генотипа предотвращает осложнения картинка

Cum previne complicațiile studiul genotipului?

Pentru a afla care este probabilitatea de apariție a obezității nu este suficient studiul a 1-2 gene, rezultatul nefiind unul precis. Tocmai de aceea este necesară efectuarea unui test genetic complex pentru studiul întregului genom.

Dacă rezultatele testelor au indicat că omul este predispus la creșterea rapidă în greutate, aceasta nu înseamnă că nu ne rămâne decât să ne supunem sorții, deoarece problema poate și trebuie să fie ținută sub control. Începeți să vă preocupați de sănătate, corectați alimentația, faceți sport, renunțați la vicii, toate acestea fiind măsuri preventive excelente împotriva îngrășării.

Ereditatea este responsabilă de 50% din cazurile de îngrășare, restul ține de modul de viață și alimentație. În prezent cunoașterea defectelor genetice din genomul uman permite elaborarea unei scheme personalizate de prevenire a îngrășării. Mai mult, medicii reușesc să determine cu succes predispoziția și pentru alte boli conexe: diabet zaharat, hipertensiune arterială, ateroscleroză, cardiopatie ischemică, patologii ale aparatului locomotor, disfuncții ale sistemelor respirator și urinar.

Apelare
Acest site folosește cookie. Acest lucru este necesar pentru simplificarea vizualizării și navigării confortabile